Ghidul consultativ AICI –PRV_Ghid-Micro_2022
Consultare publica webinar- POR VEST – Centralizator_consultare_publica_webinar_Sprijin_pentru-microintreprinderi_apel_1
VALOAREA FINANȚĂRII NERAMBURSABILE
min. 30.000 euro/max. 200.000 euro
*Pentru solicitanții care au obținut venituri din codul CAEN relevant mai mari sau egale cu 30% din cifra de afaceri înregistrată în anul anterior depunerii cererii de finanțare
*Pentru solicitanții care au obținut venituri din codul CAEN relevant mai mici de 30% din cifra de afaceri sau cei care nu au obținut venituri din codul CAEN relevant în anul anterior depunerii cererii de finanțare.
Pentru microîntreprinderile care au obținut venituri aferente clasei CAEN pentru care solicită finanțare mai mari sau egale cu 30% din cifra de afaceri înregistrată în anul anterior depunerii cererii de finanțare, cuantumul finanțării nerambursabile solicitate nu poate depăși plafonul de minimis de care poate beneficia o întreprindere unică: echivalentul în lei a 200.000 euro, la cursul de schimb InforEuro5 valabil la data publicării versiunii aprobate a ghidului solicitantului de finanțare.
CONTRIBUȚIE PROPRIE
24% județul Timiș
17% județul Arad
10% județele Hunedoara și Caraș-Severin
CE SE FINANȚEAZĂ
Investiții în spații de producție de tip construcție industrială;
Dotare cu active corporale și active necorporale;
Activități de extindere a piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, precum și participarea
la principalele canale și platforme de internaționalizare;
Activități care respectă principiul economiei circulare.
CINE POATE OBȚINE FINANȚARE
Microîntreprinderi cu sediul social în Regiunea Vest și locația de implementare a proiectului în mediul urban din Regiunea Vest sau în stațiunile turistice atestate din Regiunea Vest.
CE TREBUIE SĂ URMĂREASCĂ PROIECTELE
Creșterea competitivității în domeniile în care microîntreprinderile activează;
Creșterea capacității de producție;
Creșterea productivității muncii și profitabilității societății;
Extinderea piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, precum și participarea la principalele canale și platforme de internaționalizare;
Activităţi în domeniul economiei circulare, precum și activități de dezvoltare de noi lanțuri de aprovizionare ecologice – în procent limitat.
CARE SUNT REZULTATELE URMĂRITE
Dezvoltarea microîntreprinderilor prin achiziția de noi echipamente și tehnologii avansate, care nu au un impact negativ asupra mediului;
Creșterea cotei de piață inclusiv accesarea unor noi piețe de consum;
Automatizarea, adaptarea la noile tendințe, inovarea și poziționarea pe piață.
Despre solicitant:
Solicitantul de finanțare:
a) are un număr mediu de locuri de muncă, calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI), în anul anterior depunerii proiectului de minim 1 (unu) !”# %&’%(! ≥ 1, conform raportului de expertiză contabilă.
b) își asumă menținerea cel puțin a numărului mediu de locuri de muncă calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI) înregistrat în anul anterior depunerii proiectului, pe perioada de evaluare, selecție, contractare, implementare și durabilitate, respectiv 3 ani după efectuarea plății finale în cadrul contractului de finanțare.
c) își asumă creșterea numărului mediu de locuri de muncă calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI) cu minim 1, prin crearea la finalizarea implementării proiectului9 a cel puțin unui loc de muncă nou, legat strict de activitatea finanțată și menținerea acestuia pe perioada de durabilitate a contractului de finanțare, respectiv 3 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanțare.
Cheltuieli eligibile:
a) Construirea/modernizarea/extinderea spațiilor de producție, de tip construcție industrială, inclusiv asigurarea utilităților generale aferente, respectiv alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI.
b) Achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, respectiv care se regăsesc în Subgrupa 2.1 „Echipamente tehnologice – mașini, utilaje și instalații de lucru)”, Subgrupa 2.2. „Aparate și instalații de măsurare, control și reglare”, Clasa 2.3.6 Utilaje şi instalaţii de
transportat şi ridicat, Grupa 3 „Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale”
c) Achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile10, alternative de energie, în cazul în care acestea sunt destinate strict utilizării pentru investiția finanțată, în procent de minim 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, de ex: stații de încărcare, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, stații sortare – reciclare deșeuri, etc.
d) Investiții în active necorporale: procese manageriale, de producție, programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale: brevete, licențe, mărci, comerciale, inclusiv elemente care conduc la digitalizarea microîntreprinderii, eligibile în limita a maxim 15 % din valoarea totală eligibilă a investiției.
e) Activități dedicate extinderii piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, prin participarea solicitantului de finanțare, la nivel național și/sau extern, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziții, în calitate de expozant, eligibile în limita a maxim 15% din valoarea totală eligibilă .
f) Activități din domeniul economiei circulare sau activități de dezvoltare de noi lanțuri de aprovizionare ecologice eligibile în limita a maxim 5% din valoarea totală eligibilă a investiției.
Contacteaza-ne acum!
0741459281 / 0741082133
DISCLAIMER
Aceste informatii reprezintă un rezumata sintetizând elemente generale pentru tipologia de
finantare aferentă interventiei regionale
A Sprijin pentru Microîntreprinderi În vederea depunerii proiectului este necesară parcurgerea integrală a ghidului solicitantului de finantare pentru a verifica toate criteriile de evaluare precum și modalitatea de depunere și selectie a proiectelor
Informatiile prezentate nu sunt opozabile documentelor oficiale, respectiv prezentului ghid al solicitantului de finantare (link), regulamentelor de lucru sau dispozitiilor Autoritătii de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027 și nu pot infuenta procedurile stabilite prin acestea.