UPDATE: 05.10.2020
Procedura pt M2- Grant capital de lucru
Anexe de finantare – Sursa IMM GOV
PROIECTproceduraGRANTURIKlucrumasura2COVID2020-2
Referitor la Masura 2- Granturi pentru capital de lucru, avem următoarele:
Printre modificările aduse la nivelul documentului se numără adăugarea unor precizări suplimentare cu privire la eligibilitatea cheltuielilor:
- Cheltuiala cu taxa pe valoarea adăugată este eligibilă dacă este nerecuperabilă.
- Pentru decontarea datoriilor sunt eligibile și facturile emise anterior semnării contractului care vor fi achitate din micrograntul acordat în cadrul măsurii, după data semnării contractului;
- Cheltuielile cu consultanța nu sunt eligibile în cadrul prezentei măsuri.
- Nu sunt eligibile cheltuielile aferente salariilor, achizițiilor de bunuri second-hand, nu sunt permise achizițiile în sistem leasing, iar cheltuielile cu chiria activelor corporale nu sunt eligibile, cu excepția cheltuielilor privind chiria pe bază de contract încheiat, pentru sediul social/punctul de lucru unde se desfășoară activitatea pentru care se solicită finanțare.
UPDATE: 24.09.2020
OUGANEXE
Procedura implementare micrgranturi
Modificari la Microgrant- se elimina criteriu de 5000 euro cifra de afaceri pe anul 2019. Noi coduri caen eligibile la finantare.
Au fost adăugate 4 noi alineate referitoare la unele cheltuieli eligibile:
- Nu sunt eligibile cheltuielile aferente achiziţiilor de bunuri second-hand, nu sunt permise achizițiile în sistem leasing, iar cheltuielile cu chiria activelor corporale nu sunt eligibile;
- Cheltuiala cu taxa pe valoarea adăugată este eligibilă dacă este nerecuperabilă.
- Pentru decontarea datoriilor sunt eligibile facturile emise anterior semnării contractului care vor fi achitate din micrograntul acordat în cadrul măsurii, după data semnării contractului;
- Cheltuielile cu consultanța nu sunt eligibile.
SursaIMM GOV
Modificari la Granturi de investitii – valoare proiectului determina si valoarea cofinantarii.
Modificari la Granturi pentru capital de lucru – noi coduri caen eligibile la finantare.
7 banci partenere pentru credite punte în vederea utilizarii finanțării. Sursa IMMGov
UPDATE: 14.09.2020
Platforma înscriere granturi – LInk: https://granturi.imm.
Ghid completare platforma – GHID-PREINREGISTRARE-1 (1)
Informații IMPORTANTE
- În această primă etapă NU contează ordinea înregistrării datelor și nici principiul „primul venit– primul servit!” – Această etapă de preînregistrare va rămâne deschisa pe toata perioada de înscrieri la cele trei măsuri!
- Pentru a putea încheia cu succes această etapă de preînregistrare, creare profil, user și parolă, VĂ ESTE NECESARĂ DEȚINEREA SEMNĂTURII ELECTRONICE VALIDE!
- Această etapă se adresează tuturor categoriilor de beneficiari eligibili aferenți celor trei măsuri instituite de OUG 130 / 2020, respectiv IMM/PFA/ONG/CMI!
- Numărul de telefon disponibil pentru informații suplimentare este: 0217950098
SFATURI UTILE PENTRU ETAPELE VIITOARE:
- APLICANȚII TREBUIE SĂ AIBĂ DEPUSE TOATE SITUAȚIILE FINANCIARE AFERENTE ANULUI 2019!
- APLICANȚII SĂ VERIFICE AUTORIZAREA CODURILOR CAEN PE CARE VOR APLICA!
- REAMINTIM APLICANȚILOR CĂ ASTĂZI, 15.09.2020, PÂNĂ LA ORA 23.59, ESTE DISPONIBILĂ APLICAȚIA DE ELIBERARE A CERTIFICATELOR DE URGENȚĂ EMISE DE CĂTRE MINISTERUL ECONOMIEI, ENERGIEI ȘI MEDIULUI DE AFACERI PE SITE-UL prevenire.gov.ro.
Sursa: IMM GOV
Procedura de lucru masura 1 – Microgrant – PROIECTproceduraMICROGRANTURICOVID2020
Procedura de lucru masura 2- Capital de lucru – PROIECTproceduraGRANTURIKlucrumasura2COVID2020
Procedura de lucru masura 3- Grant de investitii – proiectproceduraGRANTURIinvestitiimasura3COVID2020
UPDATE: 10.08.2020
Ministerul Fondurilor Europene a publicat în consultare publică drafturile ghidurilor solicitantului pentru schemele de sprijin a IMMurilor în contextul COVID-19. Ghid – AICI
COMUNICARE AMPOC – Comunicarea AMPOC
Documentele se află în consultare publică până pe 24 august 2020.
UPDATE: 06.08.2020
Ordonanța adoptata poate fi consultanta in Monitorul oficial 705/06.08.2020, pag. 9-32. Aici
OUG – PDF – aici
Important:
-pentru Granturile de investiții nu se finanțează:
-pentru Granturile de investiții nu se pot lua autoturisme în interes personal sau transport marfa proprie sau pentru cei ce funcționează în sfera codului caen dedicat transporturilor.
-pentru Granturile dedicate capitalului de lucru s-a introdus industria alimentară și alte activități asimilate acesteia la coduri caen eligibile.
Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții
- Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi:
- Valoare grant: 2000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utilități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro
- Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri:
- Valoare grant: max. 150.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.
- Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor:
- Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.
Sursa: IMM.gov
Documente draft sau aflate în consultare publică:
OUG acordare granturi pentru IMM
Nota de fundamentare OUG NF-OUG-acordare-granturi-pentru-IMMuri-2-1
UPDATE: Au fost aprobate granturile in valoare de 1 miliard de euro.
Sursa: IMM.GOV
Microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară și sunt destinate beneficiarilor:
a) întreprinderilor mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31.12.2019;
b) PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în Anexa nr 1;
c) PFA/CMI dacă au fost implicte în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat în baza OUG 43/2020.
Suma forfetară de 2.000 euro se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat.
Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este în valoare totală de 100 milioane euro.
Granturile destinate capitalului de lucru vor avea valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 euro, fondurile alocate fiind în valoare de 350 milioane euro.
Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență. Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește în tranșe, în funcție de cifra de afaceri aferentă anului 2019 şi reprezintă 15% din aceasta, nu mai puțin de 2.000 euro și nu mai mult de 150.000 euro, bugetul alocat fiind în valoare de 350 milioane euro. Valoarea granturilor nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat, în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat. Suma se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat.
Lista domeniilor de activitate eligibile se regăsește în Schema de ajutor de stat.
Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanțare în ordinea depunerii cererii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
Pentru acordarea granturilor destinate capitalului de lucru, MEMMA va elibera în perioada 01 august – 15 septembrie 2020, la cerere, certificate de situații de urgență, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 în perioada stării de urgență. Certificatul pentru situații de urgență emis de către MEEMA, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020, constată în baza declarației pe propria răspundere că operatorul economic a înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor de minim 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretată.
Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor sunt în valoare de 550.000.000 euro.
Granturile pentru investiții nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov.
Granturile se acordă IMM-urilor care implementează investiții necesare pentru:
-
extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestării de servicii;
-
realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii;
-
reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii.
Lista domeniilor de activitate eligibile se regăsește în Schema de ajutor de stat, iar criteriile de selecție la finanțare ale proiectelor de investiții se regăsesc în anexa nr. 4 a OUG.
Beneficiar: ICG Business SUD-EST SRL
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Progamul Operațional Capital Uman 2014-2020
„Conţinutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu poziția oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României”