Uite proiectul de lege – CLICK
Uite legea trimisa spre promurgare – CLICK
Noutăți:
- maximum 3 ani înainte de data completării și transmiterii online a planului de afaceri și care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanțare, criteriile de eligibilitate impuse de legislația în domeniul ajutoarelor de minimis și condițiilor de eligibilitate prevăzute în schema de ajutor de minimis care va fi aprobată.
- in perioada contractuală de implementare și monitorizare, beneficiarii nu vor putea înstrăina părțile sociale ale societății într-un procent mai mare de 49%.
- înstrăinarea părţilor sociale va fi permisă numai către persoane fizice – investitori individuali-business angels, definiţi conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels, sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate.
- Densitatea IMM – întreprinderile din București, Ilfov, Cluj, Bihor, Brașov, Timiș, Constanța nu vor primi punctaj la acest criteriu)
Grila de evaluare –
Este important de urmarit criteriile de departajare dupa cum urmeaza:
Notă:
* Punctajul alocat pentru fiecare cod CAEN este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta ordonanţă de urgenţă.
** Serviciile/industriile creative sunt cele definite conform Hotărârii Guvernului nr. 859/2014.
*** Pentru evaluarea criteriului „Număr de IMM/ 100 locuitori”, municipiul București este asimilat și va fi tratat ca un județ.
Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 puncte.
Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 puncte.
Selectarea și contractarea proiectelor se va face după următorul algoritm: pentru planurile de afaceri selectarea proiectelor se va face în ordine descrescătoare a punctajului obținut.
La punctaje egale va prevala:
– punctajul obtinut la criteriul A – „Domeniul de activitate”;
– procentul obținut la criteriul ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (secțiunea D din criteriile de evaluare);
– numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
– data şi ora înscrierii în program.”
Dupa cum putem observa criteriul -numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul programului- este pastrat, fapt ce a generat in editia anterioara un val de start-up-uri nesustenabila, mai ales unde s-au propus cate 5-6 locuri de munca din categorii speciale (someri, absolventi, grup vulnerabil).
Alte mențiuni:
Criteriul – Se angajează (sub sancțiunea nedecontării AFN) să prezinte, la data depunerii cererii de rambursare, a unui contract de furnizare produse către o întreprindere mare sau a unui document emis de o universitate cu privire la efectuarea unor studii de cercetare/dezvoltare/inovare efectuate de beneficiarul Programului. De asemenea, solicitantul folosește pentru lansarea afacerii un brevet de invenție (deținut de unul dintre asociați, achiziționat sau pentru care a obținut drept de folosință) înregistrat la OSIM sau la altă instituție recunoscută pentru înregistrarea și protejarea invențiilor. – 10 puncte
Criteriu destul de greu de realizat pentru marea majoritate a afaceriilor.
Criteriul – Echipamentele tehnologice încorporează tehnologie specifică obţinerii unei economii de energie, sau sunt sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, în pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. – 10 puncte.
Aici apare discutia daca acest criteriu va fi relalizat printr-o hartie de la furnizorul de echipamente, prin care prezinta tehnologia de tip A++ sau utilizarea unor surse regenerabile si cum va fi evaluat acest criteriu de finantator.
Beneficiar: ICG Business SUD-EST SRL
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Progamul Operațional Capital Uman 2014-2020
„Conţinutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu poziția oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României”