Tineri Antreprenori prin Start Up Nation 2024“
Alocarea financiară a prezentelor apeluri este de 295.750.000 euro (contribuția UE + contribuția națională), defalcat după cum urmează:
Regiune | Fondul Social European Plus (FSE+) | Buget de stat (BS) | Total alocare ((FSE+ si BS) |
Regiunea dezvoltată București – Ilfov | 11.900.000,00 euro | 17.850.000,00 euro | 29.750.000,00 euro |
Regiuni mai puțin dezvoltate, | 226.100.000,00 euro | 39.900.000,00 euro | 266.000.000,00 euro |
Total | 238.000.000,00 euro | 57.750.000,00 euro | 295.750.000,00 euro |
Unde poti alica?
Prezentul Ghid al Solicitantului reglementează condițiile de finanțare aferente următoarelor apeluri:
– apelul care vizează regiunile mai puțin dezvoltate ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru;
– apelul care vizează regiunea dezvoltată București Ilfov.
Urmeaza sa vedem lista de coduri caen eligibile si favorizate:
Având în vedere faptul ca Solicitantul – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, implementează tot prin intermediul mecanismului non-competitiv și proiectul de dezvoltare și sprijin al ocupării prin antrenoriat finanțat prin intermediul Priorității 4 din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 – proiect ce are în vedere identificarea sectoarelor economice competitive, prin intermediul proiectului finanțat în cadrul prezentului apel nu vor fi susținute măsuri de sprijin pentru identificarea sectoarelor economice competitive. Cu toate acestea, in procesul de selecție a planurilor de afaceri se va ține cont de sectoarele economice identificate ca și competitive prin utilizarea aceleaiși listei de coduri CAEN eligibile pentru a beneficia de finantare de minimis, lista ce va fi anexa la documentația de acordare a ajutoarelor de minimis.
CINE poate aplica?
În cadrul prezentului apel de proiecte, grupul țintă al proiectului va fi format din:
- Tineri sub 30 ani
Pentru a fi eligibil in grupul țintă, o persoana trebuie sa aibă in mod obligatoriu domiciliul sau reședința in România iar in cazul obținerii finanțării sub formă de ajutor de minimis întreprinderea înființată trebuie sa aibă sediul social si punctul/punctele în regiunea în care are domiciliul persoana fizică eligibilă care a depus planul de afaceri selectat la finanțare.
Ce vrea finanțatorul prin acest apel de proiect? La ce sa ne asptetam la nivel de competitie?
Valorile minime acceptate ale participanților pe categorii de grupuri țintă eligibil sunt prezentate mai jos:
Obiectiv specific | Categorie grup țintă | Valoarea minimă obligatorie per proiect – Regiune mai puțin dezvoltată | Valoarea minimă obligatorie per proiect – Regiune mai dezvoltată |
O.S. 4.1 | Tineri sub 30 de ani | 22.500 | 2.500 |
Condiții de eligibilitate:
Pentru a fi eligibilă în grupul țintă o persoana trebuie sa îndeplinească următoarele condiții cumulative la data intrării in operațiune:
- Să fi împlinit vârsta de 18 de ani;
- Să nu împlinit vârsta de 30 de ani;
- Să aibă domiciliu sau reședința în România;
- Să intenționeze să deschidă o întreprindere în România în mediul urban sau rural.
Cât pot sa accesez prin acest apel de proiect? Cât este cofinanțare?
Pentru înființarea de întreprinderi valoarea sprijinului financiar acordat în cadrul acestei scheme de antreprenoriat va fi de maximum 250.000 lei/întreprindere. Pentru fiecare întreprindere înființată în cadrul proiectului, persoana din grupul țintă care înființează întreprinderea trebuie să asigure o cofinanțare proprie de minimum 10% din valoarea sprijinului financiar primit. Valoarea cofinanțărilor proprii asigurate de persoanele din grupul țintă care înființează întreprinderi nu se cuprinde în bugetul proiectului si se gestionează separat de către administratorul schemei de ajutor de minimis / administratorul schemei de antreprenoriat, in relația acestuia cu intreprinderea finanțată.
Cofinanțarea proprie de minimum 10% din valoarea sprijinului financiar acordat pentru o întreprindere înființată este asigurată în bani.
Administratorul de schemă de antreprenoriat va acorda punctaj suplimentar planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit. În acest sens, administratorul schemei de antreprenoriat va elabora criterii specifice pentru punctarea etapizată a planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit.
Afacerea ta va puncta la temele FSE, principii orizontale, secundare FSE, DNSH, etc.
Ce înseamnă asta pentru tine?
temelor orizontale:
- Egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen. Se vor prezenta în Cererea de finanțare măsurile concrete ce vor fi implementate în vederea asigurării respectării principiului și prevederilor legale naționale și comunitare cu privire la egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen.
- Nediscriminarea și prevenirea oricărei forme de discriminare pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice. Se vor prezenta în Cererea de finanțare măsurile concrete ce vor fi implementate în vederea asigurării respectării principiului și prevederilor legale naționale și comunitare cu privire la prevenirea oricăror forme de discriminare.
- Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități. Se vor prezenta în Cererea de finanțare măsurile concrete ce vor fi implementate în vederea asigurării accesibilității persoanelor cu dizabilități în toate spațiile în care se desfășoară operațiunea.
- Dezvoltarea durabilă. Se vor prezenta în Cererea de finanțare măsurile concrete ce vor fi implementate în vederea promovării dezvoltării durabile astfel cum este prevăzut la art. 11 din TFUE, ținând seama de obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, de Acordul de la Paris și de principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ“, cu respectarea acquis-ului UE în domeniul protecției mediului.
Aspecte de mediu (inclusiv aplicarea Directivei 2011/92/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului). Aplicarea principiului DNSH. Imunizarea la schimbările climatice
Acţiuni menite să garanteze egalitatea de şanse, de gen, incluziunea şi nediscriminarea
Tema secundară | Pondere
minimă pe proiect % |
01. Contribuția la competențele și locurile de muncă verzi și la economia verde | 4,75% |
04. Investiții în întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) | 100% |
05. Nediscriminarea | 8,5% |
10. Abordarea provocărilor identificate în cadrul semestrului european | 100% |
Asta isi propune administratorul de grant – MEMA; MIPE, in apel, iar tu ca beneficiar de schema de minimis vei contribui la ele punctaul, concret și oportun.
Ce obligații de informare și publicitate am, daca semnez un contract de finanțare?
măsurile minime de informare, publicitate și vizibilitate la nivelul proiectului:
- Asigurarea vizibilității proiectului (prin expunerea unui afiș) la sediul/sediile de implementare a proiectului;
- Beneficiarii se asigură că cei care participă în cadrul proiectului sunt informați în mod specific cu privire la sprijinul acordat prin FSE+;
- Documentele referitoare la implementarea proiectelor și publicate pentru public sau pentru participanți, cu excepția certificatelor de calificare/ absolvire emise de furnizorii de formare în conformitate cu OG nr. 129/2000, trebuie să includă o mențiune cu privire la faptul că operațiunea a fost sprijinită în cadrul FSE+.
Cine este finanțatorul?
In cadrul prezentului apel de proiecte solicitant eligibil este:
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
cu parteneri de proiecte:
- Agentiile pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (AIPE)
- Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS)
Furnizori acreditati de formare profesionala publici si privati
Ce trebuie sa cuprinda planul de afaceri?
Pentru înființarea întreprinderilor, în scopul descrierii clare și a justificării activităților întreprinderii, planul de afaceri depus de către persoana/persoanele interesate de inițierea unei întreprinderi va conține cel puțin următoarele elemente:
- Direcțiile strategice de dezvoltare a întreprinderii, având în vedere atât activitatea economică a acesteia;
- Descrierea produsului/produselor, serviciului/serviciilor, respectiv a lucrării/lucrărilor care vor face obiectul activității întreprinderilor;
- Justificarea activităților propuse: analiza punctelor tari și a celor slabe ale întreprinderii, respectiv analiza amenințărilor și a oportunităților din mediul în care funcționează aceasta (analiza SWOT), precum și justificarea activităților propuse față de acestea;
- Planul de finanțare al întreprinderii: va include modalitatea prin care se va finanța întreprinderea prin intermediul finanțării nerambursabile sau/si prin alte surse de finanțare;
- Rezultate economice specific preconizate: solicitantul subvenției de minimis va defini în planul de afaceri un set de rezultate proprii corespunzătoare activităților planificate;
- Numărul de persoane angajate în întreprinderile nou înființate precum si norma de lucru.
Juriul va evalua și selecta planurile de afaceri pe baza unei metodologii dezvoltate de către administratorul schemei de antreprenoriat, care va asigura principii și criterii transparente și nediscriminatorii, în cadrul unui proces care va viza minim elementele menționate mai sus, ca parte a planurilor de afaceri.
Câte locuri de muncă si ce alte condiții mai am, in calitatea mea, de beneficiar de schema de minimis?
Locurile de munca nou create (minim 2) trebuie sa fie cu normă întreagă și pe perioadă nedeterminată. Nu se acceptă angajarea aceleiași persoane la mai mult de o întreprindere înființată în cadrul aceluiași proiect.
În cazul în care în perioada menționată locul/locurile de muncă create în cadrul întreprinderilor nou înființate se vacantează, beneficiarul de ajutor de minimis va avea un termen de maxim 30 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul și tipul acestora, pentru care a primit punctaj la evaluarea planului de afaceri.
Persoanele juridice nou înființate vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/punctele de lucru în regiunile de dezvoltare în care se implementează proiectul.
Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze în cadrul întreprinderilor nou înființate numărul minim de persoane pe care s-a obligat să le angajeze, conform Planului de afaceri, la cel târziu 4 luni de la finalizarea Etapei I.
Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul/resedinta în regiunile de dezvoltare în care se implementează proiectul, în mediul urban sau rural.
Cheltuielile aferente înființării și funcționării întreprinderilor finanțate intră sub incidența ajutorului de minimis, conform Schemei de ajutor de minimis.
* Întreprinderile nou înființate vor asigura o cofinanțare de minim 10% din valoarea sprijinului financiar acordat (cofinanțarea proprie poate fi asigurată exclusiv în bani).
Ajutorul de minimis se va putea acorda în maximum trei tranșe, luând în considerare prevederile planurilor de afaceri depuse de către persoanele din grupul țintă. Prima tranșă va reprezenta maximum 50% din valoarea totală a finanțării nerambursabile solicitate de către întreprinderea sprijinita.
o În calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici beneficiarul, nici partenerii acestora din proiect nu pot încheia contracte de prestări servicii, furnizare de bunuri sau execuție de lucrări cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiași proiect. Această prevedere se aplică şi angajaților Beneficiarului/Partenerului.
o Persoanele fizice care înființează afaceri nu trebuie să aibă calitatea de asociați majoritari în structura altor întreprinderi (inclusiv Persoane Fizice Autorizate, Persoane Fizice Independente, Întreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale etc.) la data semnării contractului de subvenție.
La finalul implementării proiectului, precum si in perioada de asigurare a sustenabilității asumată in cererea de finantare, de după finalizarea perioadei de implementare a proiectului, indiferent de cauzele care determină eventuala fluctuație a numărului de persoane angajate, administratorul schemei de antreprenoriat are obligația de a se asigura că numărul persoanelor angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate este cel puțin egal cu numărul total asumat inițial.
Persoanele fizice din grupul țintă nu pot avea calitatea de asociat, administrator, reprezentant legal sau angajat în cadrul a mai mult de o întreprindere înființată în cadrul acestui apel. În cazul în care întreprinderea se înființează ca societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990.
Ce pot cumpara prin proiect? cheltuieli de minimis conform ghid PEO si startup, nu alte variante de startup nation din trecut.
Subvenții pentru înființarea unei afaceri (antreprenoriat)
|
Care sunt etapele de proiect?
-Iunie-IULIE estimat 2024, ma inscriu la cursurile de competente antreprenoriale
-Septembrie estimat 2024, depun plan de afaceri în mysmis/sau alta platforma indicata de finantator.
Am nevoie de oferte, fundamentare de cheltuieli, în partea de scriere de proiect?
Pentru justificarea costurilor detaliate in buget (excepție costurile indirecte care fac obiectul decontării prin mecanismul de costuri simplificate si costurile pentru care au fost stabilite plafoane) este obligatorie încărcarea in sistem de documente justificative. (studii de piață, analize de preț, etc).
Cum arata un contract de finanțare, subventie?
De unde ma informez corect si verific informatia de mai sus? Ghidul solicitantului, varianta consultativa.
GSCS RSUN 2.a.3 publicare 3.06.2024